który niedrogi kraj wybrać w LUTYM na kąpiel morze,ocean?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartekkw
    Classic
    • 2015
    • 2

Zamieszczone przez Mariusz87
    Asystentka, nie będzie następnego, trójka wystarczy
    - Ile masz Pan dzieci?
    - Trzi i o więcej mowy nie ma
    - Dlaczego?
    - Bo słyszalem, że co czwarte dziecko się Chińczyk rodzi
    :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech
    Pozdrawiam
    Bartek
  • rooy87
    Drive
    • 2013
    • 71
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Witam mam pytanie może ktoś poradzi ,gdzie pojechać w lutym,aby było w miarę ciepło nie chodzi o upal 30 st tylko te 20 stopni na małe plażowanie i kąpiel w morzu czy oceanie. Mam doświadczenie z Tunezją w której było 16-20 stopni i kąpiel była dla twardzieli(Hammamet) ale ja sie okapałem, ale dużo cieplej bylo w np. sousse czy monastir dlatego jeśli ktoś jest zainteresowany Tunezją to mogę pomóc. Natomiast potrzebuje pomocy co wybrać teraz spośród innych krajów w tym roku ? wiem , że na Cyprze były powodzie ,ale zostają egipt, kanary czy maroko. Może ktoś podpowie jak jest w tych krajach i jaki region wybrać bo np na kanarach jest inaczej na gran canari inaczej na fuercie a inaczej na lanzarote czy teneryfie. Jestem fanem pływania,nurkowania i plażowania , hotel czy jedzenie ma drugorzędne miejsce Aha mowa o krajach niedrogich niech nikt nie poleca karaibów itp Mam nadzieje ,że wzajemnie wymienimy się doświadczeniami.

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

byłem na Karaibach i wbrew Twojej prośbie serdecznie polecam :diabelski_usmiech
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• piotrcar
        Rider
        • 2010
        • 641

Jak nurkowanie to egipt ,jezdze tam 2 razy w roku zazwyczaj w marcu i pazdzierniku. W marcu jest okolo 25 stopni w dzien ale w nocy jest chlodno.jak pojedziesz w lutym to bedzie z 20-25 stopni ale woda bedzie zimna
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• kazik4x4
          RS
          • 2008
          • 2728

Re: który niedrogi kraj wybrać w LUTYM na kąpiel morze,ocean

Zamieszczone przez rooy87
          Aha mowa o krajach niedrogich niech nikt nie poleca karaibów itp Mam nadzieje ,że wzajemnie wymienimy się doświadczeniami.
          Ile konkretnie masz przewidziany budżet na osobę? >>PW

Komentarz

• rooy87
            Drive
            • 2013
            • 71
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

nie wiadomo czemu Egipt w tym roku jest rekordowo drogi pamiętam tamten rok i dalej to za 1600 pln w last mozna bylo miec spokojnie 4* hotel z all'em i z Katowic a teraz pokazują się paskudne hotele z hb i idą na pniu. Ktoś może polecić Maroko lub Cypr na luty ?

Komentarz

• fan
              Elegance
              • 2009
              • 760

Zamieszczone przez piotrcar
              Jak nurkowanie to egipt ,jezdze tam 2 razy w roku zazwyczaj w marcu i pazdzierniku. W marcu jest okolo 25 stopni w dzien ale w nocy jest chlodno.jak pojedziesz w lutym to bedzie z 20-25 stopni ale woda bedzie zimna
              Mieszkasz w Szwecji i piszesz o zimnej wodzie w Egipcie? :szeroki_usmiech
              Wróciłem tydzień temu z Sharm i jeśli chodzi o temperaturę to woda miała najmniej 22st,ale to było na głębokości 40metrów. Normalnie na powierzchni temperatura wody nie schodziła poniżej 23st,najcieplejsza jaką zanotował mój komputer do nurkowania to 26st. Temperatura powietrza w dzień to minimum 23st ,przez 2 dni temperatura powietrza była powyżej 30st. Jedynie to w nocy było po kilkanaście stopni,ale to chyba nawet lepiej bo się fajnie śpi.Styczeń jest najzimniejszym miesiącem w Egipcie,tydzień przed naszym przyjazdem zdarzały się zimniejsze dni.Jeśli chodzi o pływanie,nurkowanie(tylko po to tam pojechałem),leżenie na plaży to Egipt jest idealny,ale ogólnie jest tam syf i to co najpiękniejsze jest tam pod wodą.p.s.Zamierzam tam wrócić w wakacje. :szeroki_usmiech
              Respect All,Fear No One!

Komentarz

• loyd
                RS
                • 2010
                • 2342

Staram się latać w ferie na kanary - byłem na Teneryfie/Fuercie/Lanzarote i za dwa tygodnie lecę na Gran Canarię.

Generalnie jest ok - ok. 22 st. (od 19 do 25) , można się kąpać (woda ok. 20 st.) i plażować. W pełnym słońcu (jak nie chmur) temperatura może dochodzić o 30 st.

U mnie z uwagi na małe dzieci odpadają arabskie kierunki a na Karaiby szkoda mi kasy.

Komentarz

• kazik4x4
                  RS
                  • 2008
                  • 2728

Zamieszczone przez loyd
                  U mnie z uwagi na małe dzieci odpadają arabskie kierunki a na Karaiby szkoda mi kasy.
                  Poleć raz, to po powrocie nie będziesz żałować ani jednej wydanej złotówki.
                  Co prawda lot w choooy długi - najpierw 2h do Frankfurtu/Paryża - zależnie dokąd lecisz, potem przesiadka i kolejne 8-11h w samolocie.

Komentarz

• amlas
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 130
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

to prawda, Karaiby są super!
                    Ale lot długi i z dziećmi małymi to porażka.

Natomiast do Egiptu z dziećmi krócej i też jest ok.
                    Tak że nie wykluczałbym Egiptu z dziećmi loyd.
                    "Największym szczęściem jakie może spotkać człowieka jest życie w socjalizmie.
                    Zaś największy pech jaki może mu się przydarzyć to mieć takie zasrane szczęście."

Komentarz

• kazik4x4
                      RS
                      • 2008
                      • 2728

Zamieszczone przez amlas
                      to prawda, Karaiby są super!
                      Ale lot długi i z dziećmi małymi to porażka.
                      Ja byłem z małymi dzieciakami. Prawie 5 i prawie 3 lata i nie uważam tego za porażkę
                      A że lot długi? Jak ktoś nie potrafi sobie i dzieciakom czasu zorganizować, to faktycznie może być porażka.
                      Poza tym jak lecisz z dzieciakami ajkiś dłuższy lot, to jak poprosisz zawsze dają Ci miejsce przy ściance lub przy wyjściu ewakuacyjnym więc masz dużo miejsca - dzieciaki mają się gdzie bawić a na podłodze w razie potrzeby moga się kimnąć.

Komentarz

• loyd
                        RS
                        • 2010
                        • 2342

kazik4x4, jakoś w tym roku miałem się zbierać, ale ceny w okolicach 20 - 22 kpl to jednak za duzo. Nie mam bogatego tatusia i wiem ile muszę na te 20 klocków natyrać .....

Komentarz

• piotrcar
                          Rider
                          • 2010
                          • 641

Zamieszczone przez fan
                          Zamieszczone przez piotrcar
                          Mieszkasz w Szwecji i piszesz o zimnej wodzie w Egipcie? :szeroki_usmiech
                          Wróciłem tydzień temu z Sharm i jeśli chodzi o temperaturę to woda miała najmniej 22st,ale to było na głębokości 40metrów. Normalnie na powierzchni temperatura wody nie schodziła poniżej 23st,najcieplejsza jaką zanotował mój komputer do nurkowania to 26st. Temperatura powietrza w dzień to minimum 23st ,przez 2 dni temperatura powietrza była powyżej 30st. Jedynie to w nocy było po kilkanaście stopni,ale to chyba nawet lepiej bo się fajnie śpi.Styczeń jest najzimniejszym miesiącem w Egipcie,tydzień przed naszym przyjazdem zdarzały się zimniejsze dni.Jeśli chodzi o pływanie,nurkowanie(tylko po to tam pojechałem),leżenie na plaży to Egipt jest idealny,ale ogólnie jest tam syf i to co najpiękniejsze jest tam pod wodą.p.s.Zamierzam tam wrócić w wakacje. :szeroki_usmiech
                          jak ktos caly dzien siedzi w wodzie to woda jest zimna
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• micho_m
                            Rider
                            • 2011
                            • 528
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja do Egiptu latam kilka razy w roku zeby "nic nie robic" i sie powygrzewac. W wakacje Bulgaria, ew. Grecja itd. Moj maly byl w Egipcie 6 albo 7 razy, pierwszy raz jak mial 6 m-cy, pozniej co kilka miesiecy. Przy zachowaniu podstawowych zasad odnosnie zywienia, mycia itd odpowiedniego do wieku malucha nic sie nie stanie. My na pierwsze trzy wyjazdy z dzieckiem zabieralismy sluchawke do prysznica z wbudowanym filtrem (tak dla 100% pewnosci ze sie nie napije tej wody) a woda do picia i jedzenia zawsze byla w hotelu w butelkach, jak brakowalo to taxi i kilka butelek na zapas. Straszyli nas okrutnie jak to bedzie z dzieckiem w Egipcie, faraonka itd a odpukac wszystko do tej pory jest ok Plusem tez jest nasz rodzinny lekarz, zagorzaly nurek odwiedza Egipt tez kilka razy w roku i bardzo nam polecal wyjazd. Przepisal nam dwa antybiotyki w razie potrzeby, jakies leki na rewolucje zoladkowo-jelitowe i powiedzial zeby w razie problemow pojsc do apteki, zadzwonic do niego i po lacinie jakies leki z farmaceuta wybierze (tam chyba wszystkie leki sa bez recepty). Dodam jeszcze ze po takim wyjezdzie w sezonie jesienno-zimowym maly w ogole nie choruje. Dzieciaki w przedszkolu jakies infekcje itd a moj poleci do Egiptu na 2 tygodnie, zresetuje organizm i jest spokoj

Podsumowujac przydlugi post, goraco polecam Egipt z dzieciakami niezaleznie od wieku, tylko wybierac hotele adekwatne do wieku i potrzeb
                            Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                            www.nawmar.pl

Komentarz

• kazik4x4
                              RS
                              • 2008
                              • 2728

Zamieszczone przez loyd
                              kazik4x4, jakoś w tym roku miałem się zbierać, ale ceny w okolicach 20 - 22 kpl to jednak za duzo. Nie mam bogatego tatusia i wiem ile muszę na te 20 klocków natyrać .....
                              Ja też nie mam bogatego tatusia, a moje dwadzieścia klocków to pewnie tyle samo warte co twoje 20 klocków.

[ Dodano: Pią 06 Lut, 15 12:55 ]
                              micho_m, zawsze jak gdzieś lecimy to słyszymy: zaszczepić się na to, zaszczepić na tamto itp, itd.
                              A tak na prawdę, to najmądrzej powiedziała moja żona: jak się wsiada do samolotu w 600 osób na jakimś hubie, i te 600 lub więcej osób jest z różnych stron świata to jak się nic nie złapie od nich w samolocie to na miejscu coś podłapać to małe ryzyko.
                              Ile razy byliśmy gdzieś dalej (Azja/Ameryka) dzieciaki leciały i wracały zdrowe. W grecji, Turcji, Egipcie itp. były problemy ale to za sprawą klimy w hotelach.

Komentarz

• rooy87
                                Drive
                                • 2013
                                • 71
                                • Octavia I (1U2)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Myśli krążyły wokół Maroka dobra temperatura ok 20-24 w okresie następnego tygodnia ,lecz za poleceniem canarów przez kolegę "loyd " zostały właśnie one - Fuerteventura w allu tyle,że muszę tyrać do Wawy poraz kolejny. Zobaczymy jak będzie, po powrocie jakby ktoś potrzebował informacji / relacji służę pomocą pozdro chłopaki i dzięki za udzielenie się w wątku p.s np. Kto by pomyślał, że naprawde niska temp. jest na Maderze....

Komentarz

• loyd
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2342

rooy87, jak dla mnie najgorszy wybór .... Polecałbym raczej Teneryfę (jak jeszcze nie kupiłeś). Jak kupiłeś to nie będziesz żałował.

Komentarz

• kazik4x4
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2728

a na Majorce lezy snieg jak podaje onet...

Komentarz

• loyd
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2342

No ale Majorka to nie kanary .... (chyba, że to miał być taki wtręt)

Komentarz

• kazik4x4
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2728

Zamieszczone przez loyd
                                        No ale Majorka to nie kanary .... (chyba, że to miał być taki wtręt)
                                        Nie no, jeszcze Atlantyk od Śródziemnego to odróżniam

Komentarz

• Jark7
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2008
                                          • 777

rooy87, polecam zabrać lekkie kurtki, softy lub coś podobnego bo tam zawsze ostro wieje :diabelski_usmiech
                                          Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                          Jark7
                                          było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• rooy87
                                            Drive
                                            • 2013
                                            • 71
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

pora zdać mała relację w wyjazdu. Data 8-15 luty, Wyspy Canaryjskie jedna z wysp Fuerteventura temperatura podana na dobrych stronkach typu :http://www.meteovista.pl/ czy undergruond 20-22 stopnie,ale uwaga w słońcu czyli od następnego dnia do końca pobytu 34 stopnie! oczywiście 1 dzień i spaleni Woda bajecznie czysta z mnóstwem ryb codziennie się kąpałem (jej temp. oceniam wyżej niź bałtyk latem ). Basen z podgrzewaną wodą w hotelu przydał się szczególnie paniom czy dzieciom.Wieczorem chłodniej na pewno przeważnie długie spodnie + długa bluza lub cienka kurtka siedząc na tarasie na zewnątrz hotelu przy basenie i przy barze. Natomiast dało by się też w t-shirt.Plaże blisko i ładne piaszczyste. Najlepsze to,że w zatokach w głąb oceanu bardzo bardzo płytko.Polecam wypożyczyć auto na 2 pary -tanio i benzyna po przeliczeniu razy 4 taniej niż w Rzeczypospolitej dupowskiej. Ludzie pozytywnie nastawieni , szczęśliwi nawet sprzątaczka miała uśmiech od ucha do ucha.Dasz cokolwiek ludziom są szczęśliwi - nawet 1 ojro i wdzięczni. Miałem obawy ,żeby nie wtopić z pogodą ,ale naprawdę pozytywnie się zaskoczyłem mam porównanie z Tunezją też w porze lutowej i tam się niekąpałem poza basenem krytym Wiadomo Karaiby czy Mauritius napewno lepsze, ale w klasie ekonomicznej nie ma nic lepszego polecam.

Komentarz

• webborek
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 129

tak z ciekawości na Europejskiej Saharze byłeś ( północno wschodnia część wyspy )? oraz ile za osobę dorosłą w tym terminie trzeba liczyć? ( rozumiem, że all inclusive było? )

Komentarz

• kmink
                                                L&K
                                                • 2007
                                                • 1360
                                                • Superb III (3V3)

Dobry temat bo sam sie zastanawiam, gdzie można polecieć żeby odpocząć i żeby być jak najdalej od Afryki i jakichkolwiek krajów arabskich...jakoś nie darze ich zaufaniem :wink:
                                                Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                                https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                                www.dpfserwis.pl

Komentarz

• webborek
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 129

Zamieszczone przez kmink
                                                  Dobry temat bo sam sie zastanawiam, gdzie można polecieć żeby odpocząć i żeby być jak najdalej od Afryki i jakichkolwiek krajów arabskich...jakoś nie darze ich zaufaniem :wink:

noo z Fuerty do afryki masz jakis 70km wiec akurat :twisted: :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...